SCHUIVEND GEMIDDELDE

Omschrijving van de functie

Het schuivende gemiddelde wordt vaak gebruikt om trends te begrijpen en helpt bij het stellen van prognoses.

Door veel bedrijven wordt dit toegepast, bijvoorbeeld om de gemiddelde omzet van het laatste kwartaal te zien en te begrijpen wat de trend daarin is.

Schuivende gemiddelden worden ook vaak toegepast in de aandelenhandel.

De schrijfwijze van de functie GEMIDDELDE is als volgt:

figuur 1

Je gebruikt hiervoor de gewone GEMIDDELDE functie om het gemiddelde te berekenen. Hoe je hiermee het schuivende gemiddelde berekend zal duidelijk worden in het onderstaande voorbeeld.

Deze functie heeft 1 verplichte argument:

getal1 Dit argument is verplicht. Met dit argument geef je aan van welk getal je het gemiddelde wilt berekenen. Om het gemiddelde te kunnen berekenen moet je minimaal 2 getallen invoeren. Het tweede getal voer je in bij het volgende argument (getal2).Het is ook mogelijk om in plaats van een getal een cel of cel-bereik in te voeren.

Voorbeeld

Stel je wilt voor een bedrijf de gemiddelde omzet van de afgelopen 3 maand berekenen. Je wilt dit gemiddelde weten op ieder moment. Dus wanneer je een nieuwe maand en omzet toevoegt, wil je gelijk het gemiddelde zien van de afgelopen 3 maand.

Je werkblad ziet er op het begin bijvoorbeeld zo uit:

figuur 2

In dit geval vul je in cel C4 de formule =GEMIDDELDE(B2:B4)

figuur 3

Vervolgens kopieer je de formule in cel C4 naar beneden.

Zodra je dat hebt gedaan is van iedere maand de gemiddelde winst van de afgelopen 3 maanden berekend. Het gemiddelde verschuift hierbij dus.

figuur 4

Vraag en antwoord

figuur 5

Vraag: je hebt de afgelopen 2 week elke dag bijgehouden wat de gemiddelde temperatuur was. Nu wil je graag de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 2 dagen berekenen.