Leer werken met de formulebouwer

Excel heeft een formulebouwer waarin alle ingebouwde functies van Excel te vinden zijn. Hiermee wordt het eenvoudiger om formules te schrijven. Je hoeft hierdoor niet zelf formules te typen in cellen maar je laat Excel dit doen.

Om gebruik te maken van de formulebouwer dien je eerst een cel te selecteren waar je het resultaat in wilt tonen.

Klik vervolgens op ‘’fx’’ in de formulebalk, zie onderstaande figuur 1:

figuur 1

Daarna wordt een dialoogvenster geopend. Hier vind je alle functies die Excel heeft.

figuur 2

In het zoekveld typ je vervolgens de naam van de functie in die je wilt gaan gebruiken. In figuur 2 is de functie GEMIDDELDE geselecteerd.

Zodra je de functie hebt gevonden die je wilt gebruiken, klik je op ‘’functie invoegen’’.

Daarna wordt een nieuw dialoogvenster geopend. Hierin begeleidt Excel je door alle stappen van de functie.

Je wilt bijvoorbeeld de ALS functie gebruiken. Dan zoek je in de formulebouwer op ALS en voeg je deze functie in een cel.

figuur 3

Je hoeft nu alleen nog de juiste gegevens in te voeren en Excel schrijft de formule voor je. Het is nu nog niet erg als je niet weet wat deze invulvelden betekenen. Dit zal in de komende lessen worden uitgelegd.

Als je wat meer ervaren bent, kan het tijd besparen door snel de formules zelf in cellen te typen in plaats van dit door Excel te laten doen doormiddel van de formulebouwer.

Bij bijna alle formules die we behandelen zal zowel worden uitgelegd hoe je de formules zelf kunt schrijven en hoe je de formulebouwer moet invullen.