Leer werken met de formulebouwer

Excel heeft een formulebouwer waarin alle ingebouwde functies van Excel te vinden zijn. Hiermee wordt het eenvoudiger om formules te formuleren. Je hoeft hierdoor niet zelf formules te typen in cellen maar je laat Excel dit doen.

Om gebruik te maken van de formulebouwer dien je eerst een cel te selecteren waar je het resultaat in wilt tonen.

Klik vervolgens op ‘’fx’’ in de formulebalk, zie figuur 1:

figuur 1

Daarna wordt een dialoogvenster geopend. Hier vind je alle functies die Excel heeft.

figuur 2

Zodra je de functie hebt gevonden die je wilt gebruiken, selecteer je de functienaam en klik je op ‘’ok’’. In figuur 2 is de functie SOM geselecteerd.

Daarna wordt een nieuw dialoogvenster geopend. Hierin begeleidt Excel je door alle stappen van de functie.

Als je bijvoorbeeld de ALS functie wilt gebruiken zoek je in de formulebouwer op ALS en voeg je deze functie in een cel.

figuur 3

Je hoeft dan alleen nog de juiste gegevens in te voeren en Excel schrijft de formule voor je. Het is nu nog niet erg als je niet weet wat deze invulvelden betekenen. Dit zal in de komende lessen worden uitgelegd.

Als je wat meer ervaren bent, kan het tijd besparen door snel de formules zelf in cellen te typen in plaats van dit door Excel te laten doen doormiddel van de formulebouwer.

Bij bijna alle formules die we behandelen zal zowel worden uitgelegd hoe je de formules zelf kunt schrijven en hoe je de formulebouwer moet invullen.