Allereerst bedankt voor het aanschaffen van de formules cursus. Ik hoop dat je aan het einde van de cursus veel hebt geleerd over hoe je kan werken met formules en functies in Excel.
Voordat we gelijk uitgebreid gaan behandelen wat je allemaal met formules en functies in Excel kan doen is het handig om een aantal dingen over Excel te weten. De inhoud van deze les is daarom bedoeld voor mensen die nog weinig ervaring hebben met Excel.
Ook voor mensen die wel eens gewerkt hebben met Excel op een Apple PC maar nog nooit op een Windows PC kan deze les interessant zijn. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, werkt het toch net iets anders.
Excel openen
Open de verkenner en open het venster met programma’s. Klik hier op Excel om het programma te openen.
Beginnen met Excel
Wanneer je Excel voor het eerst opent, krijg je een venster te zien waar je kan kiezen om met een leeg werkblad, een recent werkblad of een sjabloon te werken. We beginnen met een leeg werkblad, klik daarom op ”lege werkmap”.
Basisbegrippen in Excel
Het kan zijn dat het bij jou er iets anders uit ziet. De grootte van je beeldscherm bepaald hoeveel onderdelen je direct kan zien in het lint.
Je kan alle onderdelen altijd gebruiken, alleen naar mate je scherm kleiner wordt zullen knoppen meer in sub-menu’s terecht komen.
Het lint bestaat uit verschillende tabs: start, invoegen, pagina-indeling, formules, gegevens, controleren en beeld.
In deze tabs vind je allerlei functies en opties die je helpen om met Excel te werken. Ieder tabblad is weer onderverdeeld in verschillende groepen.
Sneltoetsen
Sneltoetsen zijn een combinatie van toetsen waarmee je Excel een opdracht geeft. Door gebruik te maken van sneltoetsen kan je veel tijd besparen. In voorbeelden die gegeven worden in deze cursus zal ik, indien er een sneltoets is, dit altijd op de volgende manier aangeven:
Je werkmap voor het eerst opslaan
We sluiten deze les af met hoe je een bestand kan opslaan nadat je bezig bent geweest. Je kunt dit op drie manieren doen:
In het venster van figuur 5 kies je een locatie om je bestand op te slaan. Wil je het bestand op je PC opslaan, dan klik je op ”deze pc”.
In figuur 6 kun je bij bestandsnaam het bestand een naam geven en vervolgens rechtsonder op ”opslaan” klikken om het bestand op te slaan.
Opslaan als ander formaat
Standaard wordt het bestand opgeslagen als een Excel bestand. Het kan echter voorkomen dat je het bestand wilt exporteren naar bijvoorbeeld een PDF.
Als je op ‘’opslaan als’’ klikt in het menu dan zie je onderin het venster het volgende: